AI som verktyg i en kreativ arbetsprocess – vilka ska man använda och för vad?
Jag har testat en massa AI-verktyg för att se vilka som funkar bäst i mitt arbete. Det kan ibland vara svårt att navigera sig fram bland alla verktyg som finns. Vissa kan ibland sätta krokben istället för att leda dig framåt. Många tycker olika om AI, ifall det är bra för ett kreativt arbete eller inte. Min kollega Emelie testade Chat GPT med minst sagt intressanta resultat (länk).
För att få AI att funka måste man hitta rätt verktyg. Här är min lista med de verktyg som jag tycker gör arbetet roligare.
Sannas verktygslåda:
Text och research
- Perplexity AI – Med detta verktyg kan du effektivisera din research. Likt Google, fast med kraften av AI.
- TextFX – För dig som vill ge ditt skrivande en twist.
Bild
- Clipdrop AI – Ett verktyg för dig som vill ha en snabb och effektiv bildredigering. Här kan du eliminera något fult i bakgrunden eller höja kvaliteten med bara ett klick.
- Aesthetics Wiki ↗ – En wiki med massor av exempel på olika estetiska stilar och teman för att inspirera dig vid generering av AI-bilder.
- Google Sheet med AI-stilar ↗ – Ett dokument med länkar till olika prompts och keywords för olika stilar att testa i AI-bildskapande verktyg.
- Midjourney Community Showcase ↗ – Midjourneys communitysajt där användare delar sina bästa AI-genererade bilder. Perfekt för inspiration.
AI för AI
- Quora POE – Här hittar du alla bots på ett och samma ställe! Dessutom ger POE oss tillgång till Claude 2, som ännu inte nått den svenska marknaden. En av fördelarna med Chat AI är att du får tillgång till ett antal gratis användningar av olika bots varje dag.
- Generative AI Database ↗ – En databas för att lära sig mer om olika generativa AI-verktyg och modeller. För de riktigt nyfikna, som vill botanisera sig i det enorma utbudet.
- AI for work – Sajt med många intressanta färdiga prompts att testa.
Är AI alltid bäst när man vill spara tid?
Både jag och nej. Man måste ge verktygen lite tid, men när man väl är över den tröskeln så går det smidigt. Jag har testat allt ifrån planering till att bolla idéer och förbättra texter med positiva resultat. Kul att slippa behöva hitta på låtsasbrödtexter! AI utvecklas ständigt med nya bra funktioner. Ett verktyg som jag verkligen ser fram emot att få testa mer är Chat GPT code interpreter, som låter en redigera kod och data enkelt, direkt i chatten.
När ska man vara försiktig med AI?
AI funkar inte alltid till 100%. Ett roligt (eller skämmande) exempel på detta var när en matvarubutik i Nya Zeeland testade en app som genererade matrecept. Appen "Savey Meal-bot" från Pak ‘n’ Save syfte var att föreslå recept utifrån rester man redan hade hemma. Appen föreslog allt ifrån en inte så aptitretande Oreo vegetable stir-fry till aromatic water mix som innehöll giftig kloringas… Så lita inte alltid på AI.
Det är inte bara en fluga, det är framtiden.
Att hänga med i AI är smart och kommer att behövas i framtiden. Därför är det toppen om man redan nu börjar jobba in det i sitt arbetssätt.
Om ni är intresserade av lära er mer om AI som verktyg på jobbet så erbjuder vi på Welcom kreativa workshops, kombinerat med praktiska tips för att jobba in AI i era dagliga arbeten. Låter det spännande? Hör av er så snackar vi mer!